Младежки информационно-консултантски център “ЗаЕДНО” организира тридневно обучение на тема “Медиите – начин на употреба”, насочено към младежи на възраст между 15 и 29 години. Обучението се проведе от 17 до 19 март във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Основна цел на обучението бе да потопи младежите в света на медиите, помагайки им да разширят познанията си в областта, да развият критична оценка към медийното съдържание и те самите да създават качествени материали.

В рамките на първия ден от обучението, участниците се срещнаха със Руслан Трад, журналист на свободна практика и съосновател на Remilitari. В отворена дискусия младежите имаха възможност да научат повече за призванието да бъдеш журналист,  за предизвикателствата, които съпътстват професията, както и за личния опит на Руслан Трад в отразяване на конфликтите в Близкия Изток.

През следващите два дни участниците получиха основни теоритични познания за авторското право, медийната етика, фалшивите новини и езика на омраза в медиите. Това се случи благодарение на гост-лектори, сред които Теодор Спасов, Асоциация на европейските журналисти, Виолета Върбанова, главен редактор на UNA News (2013 – 2015), Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool и Диляна Кирковска, преподавател от СУ “Св. Климент Охридски”.

Обучението включваше и много интерактивни игри и симулации, чрез които участниците да развият себе си като ангажирани и информирани потребители и творци на медийно съдържание.