На 24.06 Дружество на ООН в България отбеляза Международния ден на бежанците с 3-часова игра, наречена “По пътя на бежанците”.

Мероприятието се проведе в Южен парк-2, София. Три момичета от Карнобат – Галена, Йоанна и Дани, имаха възможността да участват заедно с момичета и момчета от София и Павликени. Участниците бяха разделени на отбори на случаен принцип, като всеки отбор представляваше едно бежанско семейство.

Всяко семейство имаше своя биография и беше изправено пред различни препятствия. Едно от тях бе преминаване на границата на дадена държава с вързани очи, като границата беше направена от въжета. Това, което затрудни младежите, бе строгото наблюдение на граничарите, от които трябваше да се крият.

Следващата задача бе да разкажат за себе си на инспектор, който не говореше техния език, но трудностите не приключиха тук. Едно от последните предизвикателства беше да се направи истинска палатка, в която спят бежанци.

“Въпреки силното слънце, ние все пак донякъде успяхме да влезем в обувките на хората, които бягат от война, и да разберем целта на играта, а тя е да видим, че на бежанците не им е никак лесно, и да спрем дискриминацията срещу тях”, казва Йоанна. Момичетата споделят още, че освен забавление, в различните моменти са изпитали страх, безсилие и отчаяние, което породило и съчувствие към хората, на които бе посветен този ден.

На въпроса “Какво научихте от играта?” участниците отговарят, че са се научили да не критикуват другите, без да знаят историята им, а освен това споделят, че са научили разликата между бежански и хуманитарен статут.

Автор: Кореспонденти на толерантността – Клуб “Младите журналисти” в гр. Карнобат